Din Mening


Okjolle klubbens debat side, her kan du give din mening til kende:

Navn: Mikael 1448
Der sejles i Herslev på lørdag kl 10
22. januar 2015 - 06:08   

Navn: Svend 1447
Tak Jens Kristian for en flot gennemgang af FINN test. Jeg har vist ikke udtrykt mig helt klart. Min bemærkning om Høgh's båd er kun møntet på, at man i Finnjollen øjensynligt er nået så langt, at topsejlerne ikke behøver at sejle i brandny joller. Det er for mig bevis på, at man har fået lukket " fifle" mulighederne, således at jollerne er så ens, at der ikke nogen grund til hele tiden at lede efter marginale forbedringer. Jeg tror næppe, at der var nogen OK'ere til VM blandt de ti første, der var fra 2002 eller ældre. De to første var i hvert fald brandnye. Men tak for, at du redegør for sving muligheden. Vi bør nok kopiere den også i OK'erne.
19. januar 2015 - 13:14   

Navn: Jens Kristian DEN 246
Tillad mig at give et indspark her omkring Finnjollernes svingtest.

Testen gennemføres ved at man måler svingningstiden i to forskellige ophængninger omkring bådens tyngdepunkt. Resultatet er udover tyngdepunktets placering fra hækken, en angivelse af hvor højt over jollebunden tyngdepunktet ligger samt et udtryk for vægtfordelingen udtrykt ved en såkaldt svingningsradius.

Alle 3 værdier er der minimumskrav til i Finnjollens klasseregler og har været det siden 70’erne. I takt med at vægten på båden er gået ned, er målene blevet justeret. I Finnjollen havde alle hurtige både i 80 og 90’erne 10 kg bly noteret i målebrevet(og lovformeligt gemt under dørken), og en samlet vægt på båden på 145kg. Senere har man adskilt tingene og videreført de gamle minimumsvægte for bom, ror og sværd, samt indført en ny minimumsvægt på mast og skrog. Skrogvægten er senere blevet reduceret over et par gange med baggrund i undersøgelser og viden omkring bådenes mål.

Det er min erfaring efter ombygning af en årgang 79 Vanguard (med tidligere gode resultater) at sådan en den kan bringes til at måle optimalt ind i forhold til de nye regler, med undtagelse af tyngdepunktet som ligger 1 til 2 centimeter højere end en moderne båd. Det er alt, og ikke nogen afgørende forskel.

Svends kommentar omkring Jonas 2002 båd har intet på sig, da båden er bygget godt nok til en højere vægt end tilladt nu, men med samme krav til vægtfordeling. Da båden havde 5 kg bly og stort kompas monteret da den blev målt første gang, har den ikke haft problemer med at kunne måles optimalt ind efter de nye regler. Båden er i øvrigt ’identisk’ med Ben Ainslies Finnjolle Rita, ligeledes fra 2002 og produceret i samme ’serie’.

Så en svingningstest muliggør altså at gamle både ikke bliver ukonkurrencedygtige over tid når reglerne ændres, da klassereglerne kan justeres så de ikke favoriserer nye både når eksempelvis minimumsvægten sænkes. Kigger man på beregningen af svingningstesten så indgår vægten af jollen ikke, og det har i Finnjolle kredse længe været kendt at det er vigtigere at have en jolle som ’svinger rigtigt’ end det er at have den på minimumsvægt.

Håber det giver lidt klarhed til OK klassens overvejelser.
19. januar 2015 - 11:06   

Navn: Bo D 1431
Bo Roker....sejlet må ikke være kovekst...altså må du ikke skære af på skødbarmen for at hive dit sejl ud over det sorte mærke!
19. januar 2015 - 10:26   

Navn: Svend 1447
RØVBALLESEJLET!
I disse for vor klasse "strenge tider" kommer jeg i tanke om eet af de første forsøg på regel " filing". Svend Malm, der sejlede for Sundby, fik i 1959 fremstille et sejl, hvor de lange pinde var placeret øverst og nederst. Dette gjorde det muligt at lave et sejl med betydelig større kappe, idet liget på midtermålet fik en konkav på ca. 5 cm, således at breddemålet på midten, netop blev overholdt. Det blev kaldt røvballesejlet, da det havde samme facon som den kendte legemsdel. Dette gjorde at men indførte 1/4og 3/4 mål og også tilføjede, at agterliget ikke måtte være konveks nogen steder. Historien bliver endnu mere vanvittig, idet sejlet blev stjålet under et stævne, af en "vistnok forstyrret" OK sejler. Tyveriet blev selvsagt opdaget første gang tyven hejsede sejlet op. Det var klart for enhver, at der var tale om "røvballesejlet"!
18. januar 2015 - 21:07   

Navn: Lauge
Der er 2 gode komplette både på grejbørsen, til dem der vil hurtigt igang.. Kan anbefale DEN 1271, som har været min jolle.. fin værftbygget Hein på minimums vægt
18. januar 2015 - 12:44   

Navn: Svend 1447
Blot et par kommentarer til bemærkningerne til mit indlæg. Man har i andre jolleklasser med succes indført en sænkning af Min. Vægten. Både Finnjollen og Piratjollen har gennemført sådanne. I OK' anser jeg det ikke for umuligt, at reducere vægten på en "gammel" jolle med en 5-6 kg, uden at splitte den fuldstændig ad. I Finnjollen har inførelsen af svingtesten jo medført, at ældre joller ikke har så "fine svingtal" som ny, så der vil altid være mulighed for at producere en jolle der ligger tættere på det "ideelle" end en gammel jolle.
Men der sejler dog fortsat gamle joller rundt med succes. Jonas "sølvjolle" ( med guldstænk - han stod jo á point med Ainsley) var fra 2002. Så i det tilfælde har han ikke kunnet finde ny jolle, der var bedre end hans gamle. Det kunne tyde på, at Finnjollerne " har funder melodien vedr. Moderne måleregler for jollerne! Lauge: man kan vel sammenligne situationen med Svandsens disk. med den stående debat om terror. Skal vi reagere, blot fordi der nu er denne ene hændelse. Jeg tror, at man skal revurdere reglerne. Som du vist også har skrevet er der småting på stort set alle joller, som måske er på kanten af målereglerne. Problemer er, at dette jo åbner for at en "jollerterrorist - tag det humoristisk" til enhver tid kan sprænge en bombe i f.eks. Et VM eller EM ved at protestere med en enkelt eller flere af disse joller. Og så har vi en kedelig situation igen! Eneste umiddelbare løsning på dette, er at de bedste sejlere er meget forsigtige med at gå for tæt på grænserne, rent regelmæssigt. Der er vel ingen der interesserer sig for om min jolle er helt i orden, når jeg ligger og roder rundt i den nederste femtedel af feltet!! Min "desværre" meget lange erfaring i joller og andre både er, at det er de samme der vinder alligevel. Jeg er sikker på, at hvis man lavede et stævne med ti sejladser mellem de ti bedste OK SEJLERE i verden, og de byttede joller i hver sejlads, ville vi få nøjagtig samme resultat som, hvis de stillede op i egen jolle. Måske ville pointsforskellen være mindre, men rækkefølgen bliver den samme!! Dette blot en gammel rævs udsagn. Bedøm selv om det er resultatet af mange års erfaring eller begyndende demens. Mange hilsener til alle og på gensyn om nogle få måneder i Hellerups stævne d. 25 april - senest!!?
18. januar 2015 - 10:14   

Navn: Lauge
@ Niels Jørgen.. Ja lidt samme dilemma som vi har med reg afgiften herhjemme..
Man kunne dog forestille sig en gradvis sænkning over de næste 5 til 10 år
18. januar 2015 - 09:26   

Navn: Lauge
Ved du hvad Svend? Det er lige præcist det jeg frygter allermest.. Men skal vi blot tie, eller skal vi som ophavs nation til klassen tage ansvar for en omskrivning af klassereglerne, således de er bedre dækkende for den "moderne" ok jolle?
Gik det egentlig ikke meget godt indtil en håndfuld fra RC i Black rock insisterede på at diske den 1445, og dermed afveg fra årtiers praksis om at rette jollen til?
Ånden er ude af flasken, så det er bare et spørgsmål om hvordan vi tackler det.
18. januar 2015 - 09:23   

Navn: Niels-Jørgen Larsen DEN 1343
Det er da en rigtig dårlig ide at sænke min.vægten, det vil betyde, at de fleste joller joller bliver værdiløse.
17. januar 2015 - 21:09   

Navn: Svend 1447
Ask, ja så kan vi da få "skjult" et par kg. i skvatbordet. Jeg er tilbøjelig til at give Frank ret. I takt med, at ny materialer gjorde det muligt at bygge skrog og dæk meget lettere end før, burde reglerne også have været justeret. Man kunne have sænket min. vægten, eller indført en svingtest, som Finnfærgerne eller noget helt tredie! Frank har meget ret i sin advarsel. Juniorbåden (KDY 15 kvm.) var midt i 00'erne i fin fremgang, indtil der opstod en voldsom konflikt omkring en selvmodsigelse i målereglerne. Denne endte i Dansk Idrætsforbunds regeludvalg, men desværre også med, at klassen på det nærmeste gik i opløsning. Det skulle vi nødigt se i OKjollen!!!
17. januar 2015 - 16:51   

Navn: Ask 22
Hvad med at genindføre skvatbor det smidet vandet lige i ansiget så man føler sig rigtig frisk
17. januar 2015 - 10:58   

Navn: Frank Hansen Finn DEN 1
Man ligger som man har redt.
Det er meget uheldigt vedr. Jørens Svendsens problem i VM, men man har ikke i egne kredse ville gøre noget. OK klasse klasseregler er ikke tidsvarende og har ikke væredet det i mange år.
Det er noget af en gætteleg og Jørgen,s sag i Australien understreger tåbelighederne, hvis OK jollen skal leve på sigt må klasseregler tilpasses virkelighedden. Denne mangel på visioner for klassen er livsfarlig.
Af gammel kærlighed
Frank Hansen
16. januar 2015 - 21:29   

Navn: Bo Reker Den-1
Der sejles i Herslev lørdag klar på vandet kl.10.00 ses
16. januar 2015 - 12:50   

Navn: Svend 1447
Lauge: din omsorg for Rasmussen er rørende. Men ligesom vi låner hinandens joller, kan du vel låne ham "din", hvis det skulle knibe😄⛵️
15. januar 2015 - 10:32