VM for OK-joller i Napier, New Zealand

At tage til VM kræver lidt forberedelse. Bl.a. skulle der lejes en container til vores joller og alt udstyret som automatisk følger med  (trailer, sejlertøj, ekstra master og sejl). Vi var 5 danskere og 2 svenskere som splejsede til en 40 fods container. Da vi skulle være 3 uger i området, havde vi alle taget vores egne cykler med. Dem fik vi meget glæde af. Da det tager ca. 6 uger at sende containeren til New Zealand og VM sejles først i det nye år blev containeren pakket og sendt allerede den 2. november.

Vi tog selv af sted 2. juledag, havde tid til at se Auckland og kunne nå at fejre nytårsaften der. Vi fejrede vores nytårsaften på havnemolen med havet til den ene side og Skytower til den anden og ventede på klokken slog det nye år ind. Desværre holder New Zealænderne ikke fest på samme måde som vi kender det i Danmark. Men der kom et meget flot fyrværkeri fra byens vartegn (SKYTOWER) som er den højeste bygning på den sydlige halvkugle.

Inden sejladserne til VM kan begynde skal alle 80 joller kontrolleres i en gig, vi havde en jolle med hvor vi måtte spartle op til flere 10 mm målebuler på før den kunne blive godkendt, andre måtte forlænge stævnen før de kunne måle ind, det var der sat to dage af til måling og ombygning af joller, derudover blev mast sejl og redningsvest kontrolleret.

Selve sejladserne har været meget anderledes end derhjemme, og resultaterne bærer også præg deraf. De 4 bedste fra det sidste VM blev placeret fra nr. 9-12 og den regerende verdensmester vandt ikke en eneste sejlads. Den bedste europæer blev Nick Graig fra England, ellers sad New Zealand på de tre første pladser nr.4 kom fra Korea nr.5 fra New Zealand og nr. 6 fra Australien.

Bedste dansker blev Jørgen Lindhardtsen på en for ham skuffende 12. plads. Selv endte jeg på en skuffende 66. plads.

Solen er utrolig stærk hernede så selvom temp. Kun ligger omkring de 20 grader, blev vi alle solskoldede den første dag vi stak næsen udenfor jeg tror de har et lokalt hul i ozonlaget. Så inden vi tager på vandet, lægger vi vores daglige makeup som består af solfaktor 30 og zinksalve på udsatte steder, et hat på hovedet og lange ærmer, så er man nogenlunde garderet mod solskoldning.

Forholdene i Hawke’s Bay hvor vi skulle afvikle sejladserne er meget anderledes end vi er vant til hjemmefra. Der er tidevand på ca. 2 m. som giver en kraftig strøm på banen, bugten er omgivet af høje bjerge som påvirker vindretningen, og selvom vejrmeldingen lover kraftig vestenvind, oplevede vi hver dag at vinden vendte til øst på grund af en kraftig søbrise. Udover de bølger som vinden laver, kom der også nogle dage dønninger på ca. 2 m. som stammede fra en gammel tyfon der havde raset et par tusind km. Længere nordpå på øen Tonga.

Vejret var for det meste godt med svag vind og strømsøer, men det kunne skifte med utrolig kort varsel. Det oplevede vi bl.a. i den sidste sejlads hvor vi halvvejs inde i sejladsen sad i svag vind og solskin for bare 5 min efter at kæmpe som vilde for at holde jollerne på højkant. Efter netop denne sejlads bemærkede jurybådene at de var glade for at se alle joller kommet hele i land.

Til trods for de vanskelige forhold var alle de deltagende fra Danmark ved godt mod. Humoren var barsk men hjertelig. Hver dag før vi tog på vandet spillede vi et par numre fra en CD’er, som var indkøbt billigt under sidste VM i Sverige, hvor den gjorde stor lykke. Musikken kunne høres på hele havneområdet til glæde for nogen nationer hvorimod andre beskyldte os for psykisk terror. Vores svenske konkurrenter bad os ligefrem om at få sat musikken på..

Efter VM var overstået brugte vi en uge på at rejse lidt rundt i New Zealand. Vi har set New Zealands nationalfugl Kiwien som i dag kun lever i fangenskab. Vi har set flotte vandfald og naturopståede broer. Vi har set delfiner og pingviner og et utroligt frodigt landskab som består af gamle vulkaner. Vi har set og badet i termiske kilder, været på white riwerrafting.

Så mindet om de dårlige resultater blev hurtigt fortrængt af de fantastiske naturoplevelser på New Zealand og helt glemt efter en uge på Cook Island som er en tropisk ø med palmer og blå laguner som vi sender denne email fra.

DEN 1285 Mogens